חופשה עירונית מושלמת בעיני היא כזו שעונה על השילוש הקדוש: אוכל מעולה, מזג אוויר ייחודי ותרבות מעניינת. אני לא בררנית, לא משנה לי אם זו חופשת קריסמס בעיר גדולה וחורפית, או בכפר יווני על איזה אי. העיקר שיינתן מענה לשלושת הקריטריונים האלה שהם כוכב הצפון שלי בכל טיול אורבני. .
אז מה אם אני אגיד לכם שיש עיר כזו לחופי הים התיכון, שמציעה קולינריה גאונית, בריזה קרירה וביקור באתרים היסטורים בני אלפי שנים? אל תמהרו להוציא את הדרכון, אין צורך להזמין טיסה לאתונה או לרומא. כל מה שנדרש זו נסיעה בת פחות משעתיים ממרכז הארץ, ברכב הפרטי או אפילו ברכבת. כל הדרכים מובילות לחופשה אורבנית חלומית בעכו – היהלום העתיק של הצפון.
על העיר
תענו לי בכנות ועם יד על הלב, מה אתם יודעים על עכו?
ידעתם שהיא אחת מערי הנמל הכי עתיקות בעולם? אזכוריה של עכו הולכים אחורה עד תקופת הברונזה, יותר מ3000 שנה לפני הספירה. העיר עברה בין עשרות סוגי שלטון, מלכויות, קיסרויות ושפות שונות, שכן מאז ומעולם הייתה ידועה כעיר מפתח אסטרטגית לצרכי כיבוש ארץ ישראל.
אפילו מקור השם שלה הוא מוקד לויכוחים מאחר ולכל עם ששלט בה, יש את המיתוס שלו לשמה ולנסיבות היווסדה. היא מוזכרת בתנ"ך, בנצרות, באיטלקית, בצרפתית, בערבית, יש אפילו אגדה שאת שמה היווני טבע לא אחר מהגיבור הרקולס, ששהה בה באחד ממסעותיו.
היום היא אחת מהערים המעורבות הכי חשובות בארץ ובמחוז הצפון בפרט. ככזו, היא כוללת אין סוף אתרים ארכיאולוגים מרתקים, שוק צבעוני, בתי אבן עתיקים ודוכני אוכל רחוב לצד מסעדות יוקרה, המגישים אוכל מזרח-תיכוני אותנטי ומופלא. כל הטוב הזה בתוך נופי הגליל המערבי והים התיכון ולכן ממש לא מפתיע שעכו נבחרה לאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בקיצור, לא צריך לנסוע רחוק, לא ליוון, לא לאיטליה וגם לא לפורטוגל. עכו מצדיקה את תשומת הלב שלכם לפחות לסוף שבוע שלם, ואם אתם מתעקשים לצמצם את הביקור בה ליום טיול אחד, תוודאו שהוא יהיה בעיר העתיקה.
דרך האתר של "עכו העתיקה" ניתן לרכוש כרטיס משולב, שיאפשר לכם להיכנס לכל האטרקציות הרבות שהיא מכילה, בהם מוזיאונים, מיצגים וחוויות נוספות, הפזורים כולם במרחק הליכה קצרצר זה מזה. אם אתם זוג סקרן או משפחה חובבת היסטוריה ומתחשק לכם להכיר לעומק את אחת הערים היותר מיוחדות שיש לנו כאן בארץ, אני ממליצה לרכוש את הכרטיס המשולב ולהקדיש לפחות חצי יום לכל מה שיש כאן לראות.
כדי לעשות קצת סדר בתוך כל ההיצע, קבלו את ההמלצפז – רשימת ההיילייטס שלי לעכו העתיקה.
לא לפספס
השוק המרכזי – יש בעכו שלושה שווקים גדולים ואם אתם חובבים את הז'אנר, רק להם אפשר להקדיש לפחות חצי יום טיול ואפילו סיור קולינרי מודרך. אנחנו התמקדנו בשוק המרכזי שנקרא גם השוק העממי. השוק מתפתל בין סמטאותיו של אחד הרחובות העתיקים בעכו. הטיול לאורכו יקח אתכם למסע בזמן, דרך בתי האבן הצבעוניים והדוכנים המיוחדים העמוסים בתבלינים, מאפים מסורתיים, דגים ומיצים טריים וכמובן פיצ'פקעס נוספים שאפשר למצוא בכל שוק. ניתן להגיע לאורך כל ימות השבוע, משעות הבוקר המוקדמות ועד אחר הצהריים.
אולמות האבירים – נמצאים ב"מצודת עכו", מצודה צלבנית שנבנתה בתקופת המאה ה-12 ועל שרידיה נבנתה מצודה נוספת בתקופה העות'מנית. בשנות השישים התחילו חפירות במקום ונתגלו חיים שלמים מתחת לאדמה. האולמות שנחשפו שימשו את מסדרי הצלבנים למחייה והסיור חושף איך הם חיו כאן לפני מאות שנים. בכניסה מקבלים ציוד להסבר קולי וההליכה בין האולמות השונים נעשית באופן עצמאי. האתר כולו נגיש ומתאים לכולם.
חמאם אל באשה – חמאם טורקי מהעתיקים שנמצאו בארץ, שהוקם ב1795 ע"י הפאשה העות'מאני. כמובן שגם מבנה זה הוקם על חורבותיו של בית מרחץ צלבני שהיה במקום מאות שנים לפני כן. החמאם היה מקום מפגש חשוב עבור בכירי הממשל העות'מאני והמשיך לתפקד כחמאם עד לקום המדינה. גם כאן מקבלים ציוד בכניסה שיאפשר לכם לסייר בקצב שלכם תוך קבלת הדרכה מוקלטת שתגולל בפניכם את סיפור המקום.
מנהרת הטמפלרים – הטמפלרים היו מסדר צבאי-נזירי שנשלחו מאירופה לארץ ישראל בשם האפיפיור, כדי לסייע לצליינים בהפצת בשורת הנצרות. המנהרה שימשה כמעבר תת קרקעי אסטרטגי וסודי, שחיבר בין ארמון הטמפלרים לנמל עכו. היא נחצבה בסלע לאורך כ-150 מטרים תחת בתי העיר. לאורכה ישנם סרטוני הסבר המגוללים את סיפורה והמקום כולו נגיש ומתאים לכולם.
מוזיאון אוצרות בחומה – מוזיאון הממוקם בלב החומה המזרחית של עכו, אחת החומות העבות ביותר בעולם. מציג אוספים נדירים ומלאכות יד השופכים אור על אורחות חייהם ומשלח ידם של תושבי עכו העתיקה והגליל. מקום מרהיב המשלב בין מאות חפצים עתיקים ופרטי אמנות לבין אולמות האבן הייחודיים לעיר. החצר הפנימית של המוזיאון פונה אל הים וכוללת מיצגי תותחים עתיקים שהוצבו שם כדי לשמור על העיר. הסיור אינו כולל הדרכה קולית, אך הוא מרתק ומיוחד ומתאים גם לילדים וגם למבוגרים.
איך מגיעים?
בוויז – אולמות האבירים עכו העתיקה או ויצמן 1 עכו.
יש מספר חניונים באזור, הגדול שבהם נקרא "חניון אקליפטוס". ניתן לחנות גם לצידי הדרך בסימון כחול לבן או בחניונים נוספים ברחבי העיר העתיקה. הסיור מתחיל במרכז המבקרים שבאולמות האבירים, ממנו תוכלו להמשיך לאתרים השונים (מומלץ לקחת איתכם מפה ממרכז המבקרים).
חשוב לדעת
- מומלץ לרכוש כרטיסים מראש, אבל אם הגעתם בספונטניות אפשר לקנות כרטיסים בנקודת ההתחלה.
- שעות הפעילות בין 9:30-16:00, לאורך כל ימות השבוע כולל שישי ושבת.