כשאתם מחליטים לצאת לטייל בים המלח. לאן אתם נוסעים?
רוב המטיילים מגיעים לחופים עצמם במטרה לרחוץ במים המלוחים, לצוף על הגב ולמרוח קצת בוץ שחור ומרפא. לפעמים זה יהיה לחוף קליה המטופח, או לעין בוקק שבאזור המלונות והמשקיעים באמת אולי יתנו קפיצה לשמורת עין גדי.
אבל האם ידעתם, שבצפון ים המלח, באמצע המדבר, מסתתרת שמורת טבע לא מאוד מוכרת ובה נביעות טבעיות בגווני טורקיז-ירקרק? אם לא הכרתם, זה הזמן לתכנן את הטיול הבא שלכם לים המלח. רק הפעם, הוא לא יכלול מלח, אלא ביקור קסום בנווה מדבר יפהפה וסודי.
על המקום
תכירו את שמור הטבע עינות צוקים, עין פשח'ה. פנינת המדבר הידועה רק לתושבי הסביבה ולכמה מטיילים מכורים ברי מזל, שנהנית מהתואר – נווה המדבר המוך ביותר בעולם. שמורת הטבע הזו לא מאוד מוכרת למטיילי ארצנו והאמת שלא ברור למה. השמורה נמצאת במיקום די אסטרטגי, בצפון-מערב ים המלח לא רחוק מחוף קליה ומכביש 1. חוץ מהנופים הלא פחות ממטורפים שמקיפים אותה, היא כוללת מסלול טיול מיוחדים, בריכות שכשוך יפהפיות וכמובן, כמו כל האתרים באזור – גם לא מעט היסטוריה.
נתחיל מהסיבה שלשמה נתכנסנו – נווה המדבר. בעינות צוקים ימתינו לכם שתי בריכות שכשוך טבעיות, גדולות ולא עמוקות, מלאות במים צלולים. מסביבן נמצאות פינות ישיבה ושולחנות קק"ל, מוצלים ע"י שמשיות קש להשלמת האווירה המדברית. השמורה ממוקמת בדיוק מתחת לצוקי ההעתקים, רצף צוקי הבקע הסורי-אפריקאי המשתרעים בארצנו בין רכס רמים בצפון ועד אילת. רק תדמיינו את עצמכם משכשכים במים הקרירים כשמסביבכם הנוף עוצר הנשימה הזה – יתכן שתרצו לבטל את הטיסה הקרובה לדולומיטים ולהגיע לכאן בזריזות במקום.
אם כל זה לא מספיק, בשטח השמורה מתחבא ספוט סודי בשם "השמורה החבויה" אליו ניתן להגיע אך ורק בסיור מודרך. זהו המקום המדויק והטבעי שממנו נובעים עינות צוקים והדרך אליו כוללת מסלול הליכה יפהפה בין בריכות המים והצמחייה השופעת. הולכים בין 15-20 דק' בתוך השמורה עד שמגיעים לנביעה הירוקה והקסומה, עטופה בשיחי קנים, מלוח וסמר, מוקפת בצוקי ים המלח הגבוהים. בחלק זה של השמורה לא ניתן לטבול במים, אבל תאמינו לי שזה לא יחסר לכם כלל. מדובר בגן עדן עוצר נשימה שאין הרבה כמוהו בארץ (אם בכלל). מדהים שאפשר לטייל כל כך הרבה ועדיין לגלות פינות כל כך מיוחדות כאלה בארץ שלנו – אלה הרגעים שבשבילם אני מטיילת.
באזור השמורה החבויה נסוג קו החוף יותר מקילומטר בעקבות התייבשות ים המלח. אין אפשרות לגשת לחוף עקב סכנת הבולענים ואי יציבות הקרקע, אבל ניתן להתבונן מרחוק במראהו המהפנט ולהבין איזה שינויים מטורפים חלו באזור הזה בעשרות השנים האחרונות (ועדיין חלים).
עקב מיקומה המבודד של השמורה אין לה אזכורים תנכ"יים או היסטוריים משמעותיים, אך בשטחה נמצאו שרידים ארכיאולוגיים המעידים על חשיבות האזור ורק סביבם אפשר להעביר יום טיול שלם. על קצה המזלג: בשטח השמורה נמצאה חווה חקלאית מימי בית שני, שככל הנראה שימשה להפקת בשמים משיחי האפרסמון. בנוסף, בחלק הדרומי נמצאו שרידי מצודה עתיקה המיוחסת לתקופה החשמונאית. קשה לדמיין, אבל באותה עת מפלס ים המלח היה גבוה בהרבה, כך שהיום מאמינים שהאזור שימש כמעגן מלכותי, דרכו היה ניתן להפליג לאורך חופי ים המלח. מלבד ממצאים אלו, לא רחוק מהשמורה נמצא אתר "קומראן", בו נמצאו מגילות ים המלח הגנוזות המיוחסות לתקופת בית שני. בנוסף, לאחרונה נפתח בשמורה מרכז מבקרים שמספר את סיפורה של בקעת ים המלח. אז אם אתם חובבי היסטוריה וארכיאולוגיה או שיש לכם ילדים סקרנים עם זיקה לתחומים – מומלץ בחום להקדיש לכך זמן.
איך מגיעים?
בוויז – שמורת טבע עיינות צוקים (עין פשחה)
השמורה נמצאת על כביש 90, שלושה קילומטר דרומית לקיבוץ קליה ומרחק נסיעה קצרה מירושלים. חניון מסודר במקום.
חשוב לדעת
- הכניסה לשמורה בתשלום וחינם למנויי מטמון.
- לא ניתן להיכנס עם כלבים.
- במקום שירותים ומקלחת מסודרים.
- השמורה נגישה ברובה וכוללת מעבר נוח לכיסאות גלגלים ועגלות (יש אפילו מעלון לתוך המים).
- שימו לב שהבריכות פתוחות לרחצה רק כשיש מציל במקום: בקיץ כל יום למעט רביעי, בשאר ימות השנה בסופי שבוע וחגים.
- הטיול ל"שמורה החבויה" אפשרי בליווי מדריך בלבד. בסוף השבוע יוצאים סיורים ללא תיאום מראש ובשאר הזמן ניתן לתאם דרך רשות הטבע והגנים.
- השמורה פתוחה כל יום כולל שישי ושבת בין השעות 8:00-17:00.