מכירים את סינדרום ירושלים? התופעה שבה אנשים מגיעים לעיר בפעם ראשונה וכל כך נפעמים מאווירה והרוחניות שבה, עד שהם מתפלפים ובטוחים שהם המשיח?
אז אני חייבת להודות שאני קצת מבינה אותם. אל חשש, אין לי שום כוונה לאמץ שיגעון גדלות, זה רק שכל פעם שאני מגיעה לטייל באזור ירושלים, אני יודעת שמחכה לי חוויה יוצאת דופן. זו לאו דווקא העיר העתיקה שמעוררת בי התרגשות כזו (אפילו שגם לה יש מקום מכובד משלה), כמו הטבע יוצא הדופן שמקיף את בירתנו. טבע שמכיל שילוב נדיר בין היסטוריה עתיקה, חיות בר מיוחדות ואתגר פיזי מתון, כשבסופו ממתין תמיד נוף עוצר נשימה, מתובל באוויר ההרים הכי צלול שיש. והמקום הבא הוא התשובה הכי ברורה לשאלה ממה נובע הקסם של הטבע הירושלמי.
על המקום
תכירו את עין ליפתא, המקום שכולם מכירים, בלי לדעת שהם מכירים אותו.
בין אם שמעתם את שמו בדיווחי התנועה של הבוקר (מנהרת ליפתא שבכביש בגין מככבת בהם כמעט מידי יום) או צפיתם בסרט ישראלי מוכר שצולם בו, בלי לדעת שזה הוא. עין ליפתא הוא אחד המקומות המיתולוגיים והאהובים שיש בירושלים והגיע הזמן שתכירו אותו כפי שמגיע לו.
שמורת ליפתא היא במובן מסוים "שער הכניסה" אל ירושלים. היא ממוקמת מערבית אליה ומחוברת לפרוזדור הירוק שמקיף אותה, הכולל בין היתר את עמק הארזים ועמק רפאים. כמו רוב אתרי הטבע בירושלים, גם ליפתא היא שמורת טבע עם עדויות רבות למחיה והתיישבות בסביבתה לאורך אלפי שנים. במסגרת השמורה נמצאות הריסותיו של הכפר ליפתא, כפר ערבי עתיק שננטש במלחמת העצמאות ומרבית המבנים שבו מיוחסים לתקופה העות'מאנית, עם חלק קטן שמשוייך לתקופה הצלבנית. המקום נטוש כבר עשרות שנים ולכן הכניסה אל המבנים אסורה. אך אני ממליצה לסייר ביניהם ולהתרשם מבתי האבן העתיקים והציוריים שמרמזים מעט על ההיסטוריה שהתחוללה כאן.
כשתסיימו לסייר בכפר הנטוש, תגיעו אל גולת הכותרת של השמורה – מעיין ליפתא, המזוהה גם כמעיין הקדום "מי נפתוח", שמוזכר בספר יהושע כנקודת הגבול בין שבט יהודה ובנימין. מעיין ליפתא הוא מעיין נקבה ואחד הגדולים שבהרי ירושלים. מעיין נקבה נוצר מתוך חלחול והיאספות מי גשמים בתוך אקוויפר, לרוב בהרים וכשהם אינם פורצים אל הקרקע הם נותרים מי תהום. לשמחתנו הרבה מעיין הוא אחד מאותם מאגרי מים שפרצו אל הקרקע, והיום אנחנו מכירים אותו בתור המקום העתיק והקסום שהוא. מי המעין קרירים, נקיים ומוקפים חומת אבן עתיקה. ניתן לשבת על החומה ולהשתזף תוך שכשוך רגליים, או לנוח בפינות ישיבה מוצלות מעט רחוק יותר.
לאמיצים בלבד, בסמוך לבריכה תוכלו להנות מהצצה נדירה לעומק נקבת המעיין. בשביל להנות ממנה תזדקקו לפנס ראש, הרבה מים, נעליים נוחות וסבלנות. אם הצטיידתם בכל אלה ואתם לא מפחדים מהליכה צפופה בתוך מערה חשוכה – זו ללא ספק החוויה שתשדרג לכם את הטיול. כעשרים דקות של הליכה לכל כיוון במערה עמוקה וגבוהה שכוללת הליכה בתוך מי התהום הקפואים. כמה המערה עמוקה? תוך כדי הליכה תוכלו לראות את שורשיהם של העצים שנמצאים מעליה. המערה צפופה וצרה ובחלקה יתכן ותצטרכו לתמרן בהליכה על הצד. אחרי כמה כמה דקות הליכה בחושך מוחלט תפגשו את המקום שבו הקסם קורה – מאגר מי התהום שממנו נובעים מי מעיין ליפתא.
איך מגיעים?
בוויז – מי נפתוח ירושלים.
תגיעו לרחוב צר שבסופו חניון קטן. תחנו ותרדו עם השביל בערך 15 דק' עד שתגיעו למעיין. מערת הנביעה נמצאת בסמוך אליו.
חשוב לדעת
- הכניסה חינם ואין צורך ברישום מראש.
- ממליצה להגיע עם נעליים מתאימות גם אם אין בכוונתכם להיכנס למערה, כי עשוי להיות חלק מסביב למעיין.
- מקום מופלא עם אווירה ירושלמית מיוחדת והמון היסטוריה וטבע ייחודי – חוויה מעולה לילדים סקרנים.
- מחפשים מקום מעולה לארוחת צוהריים בלי להיכנס עם הרכב לעיר? הקליקו כאן להמלצות למקומות מעולים בפאתי ירושלים.