את החולשה שלי לעיר חיפה קשה לפספס. היא לא מדוברת ולא פופולרית כמו תל אביב, אבל קריאה קצרה בבלוג תגלה לכם (אם לא ידעתם) שבגזרת הטיולים – חיפה נהנית מכל העולמות. טיולים בהר, תצפיות מטורפות על כל העמקים והצפון, חופי ים משגעים, שמורות טבע, חי בר, שווקים וקולינריה מעולה.
אבל יש מקום אחד בחיפה שהופך אותה באמת ליוצאת דופן בקנה מידה ארצי, ואפילו עולמי. מדובר ביצירת מופת של אדריכלות נוף, המשתרעת על פני 19 טרסות ירוקות ומטופחות, היורדות במורד הר הכרמל עד למרגלותיו, עם נוף עוצר נשימה של מפרץ חיפה והים התיכון. יצירת מופת כשבליבה קבוצה אתנית-דתית ייחודית, אפופת קסם ומסתורין.
אתם כבר מזהים את המקום שאני מדברת עליו נכון? זמן להכיר לעומק את הגנים הבהאיים בחיפה!
על הבהאים
הגנים הבהאיים הם לא רק אתר תיירותי, אלא בראש ובראשונה מהווים המרכז הרוחני של הדת הבהאית. זוהי דת מונוטאיסטית צעירה יחסית, שנוסדה במאה ה-19 בפרס (איראן של היום), על ידי הבהאא אוללה, שנחשב לנביא הדת. אחד העקרונות המרכזיים של הדת הוא האמונה באחדות האנושות, והשאיפה ליצור עולם שבו כל בני האדם חיים בהרמוניה, ללא הבדלי דת, גזע או מעמד. הבהאים מדגישים את חשיבות החינוך, שוויון בין המינים, וקידום מדע לצד רוחניות, יחד עם הדגשת ערכים של שלום, שוויון ואהבת הזולת.
לא פחות חשוב ואפילו מרגש מכך, הבהאים מאמינים באחדות הדתות, ורואים בנביאי הדתות הגדולות – משה, ישו, מוחמד ובודהה – שליחים של אותו אל אחד. כיום, הדת הבהאית היא אחת הדתות הצעירות בעולם, עם מיליוני מאמינים ביותר מ-200 מדינות. המרכזים הרוחניים של הבהאים נמצא בחיפה ובעכו, והגנים הבהאיים הם חלק בלתי נפרד מהמורשת הרוחנית והתרבותית של הדת.
בארץ, ישנם בסך הכל כמה מאות בני הדת הבהאית. רובם מוקמים כצפוי בחיפה ובעכו, למטרה אחת ויחידה – לעבוד במקומות הקדושים. רובם אינם תושבי ואזרחי ישראל ומגיעים לכאן כמתנדבים לתקופות קצרות, ומתחלפים לעתים קרובות. אך ורק תשעת מנהיגי הדת הבהאית שמנהלים את בית הצדק העולמי (גם הוא נמצא בשטח הגנים) מתגוררים בישראל למשך תקופת זמן ממושכת, לרוב כמה שנים עד שמוחלפים אף הם.
על הגנים
החשיבות הגדולה של הגנים הבהאיים נובעת מהימצאותו של מקדש הבאב, שבו קבור הבאב – אחד ממייסדי הדת. המקדש הוא מבנה זהוב ומרשים, שנמצא במרכז הגנים, המתפרשים סביבו על פני 19 טרסות, היורדות במורד הר הכרמל, ומסמלות את 19 השליחים הראשונים של הדת הבהאית. היופי והאסתטיקה עוצרי נשימה, אך העיצוב לא נועד רק להעתיק את נשימתם של המבקרים בו. כל פרט בגנים – מהצמחייה המטופחת ועד השבילים המסודרים – נבחר בקפידהכדי לשלב באופן מדויק בין ההרמוניה שבטבע לאדריכלות, אופן שישרה על המבקרים חוויה של שלווה, יופי וסדר מופתי. הביקור כאן מייצר תחושה כאילו הכול נמצא בדיוק במקומו, כאילו כך החיים על פני האדמה היו צריכים להיראות, אם היינו מסוגלים לאמץ אל ליבנו את ההרמוניה שהבהאים שואפים אליה. מבנה הגנים יחד עם הנוף הפנורמי של מפרץ חיפה, הופכים את המקום ליצירת אמנות חיה ולמוקד משיכה למיליוני מבקרים מכל העולם.
אז אם אתם חובבי טבע, אדריכלות או פשוט רוצים לספוג מעט מהאווירה ההרמונית יוצאת הדופן שבגנים, מדובר ביעד חובה, בלב העיר חיפה. חוויה לכל המשפחה, לילדים, ולזוגות.
איך מגיעים?
בוויז: "הגנים הבהאיים חיפה".
הכניסה הראשית נמצאת ברחוב יפה נוף, אך ניתן להיכנס גם מהכניסות התחתונות ברחוב הגפן. חניונים מסודרים ניתן למצוא בשדרות הציונות, רח' שפרה, רח' 2 בנובמבר.
חשוב לדעת
- הכניסה חינם, בשביל סיורים מודרכים יש להירשם מראש באתר הרשמי.
- הגנים פתוחים כל יום בין 9:00-17:00, למעט ימים קדושים לבהאיים – ניתן להתעדכן באתר.
- הכניסה בלבוש צנוע, המכסה את הכתפיים ומגיע עד הברכיים.
- אסורה הכניסה עם נשק ועם בעלי חיים.
- מותר להיכנס עם בקבוקי שתיה, אך אכילה, עישון ולעיסת מסטיקים אסורים.
- הגנים אינם נגישים במלואם, הורים לקטנטנים – מומלץ להגיע עם מנשא.