אם תשאלו אותי, צורת הטיול והנופש המועדפת עלי היא – קמפינג.
כן כן, לאו דווקא מלונות יוקרה או צימרים מאובזרים. קמפניג בעיני הוא הדרך האולטימטיבית להתחבר לטבע, ליהנות מהשקט ומהנופים, ולהתרחק מעט משגרת היום-יום הלחוצה. זהו אחד מסוגי הטיולים שמאפשרים לנו להרגיש חלק בלתי נפרד מהסביבה, להרגיש את החופש המוחלט שהמרחבים הפתוחים מעניקים לנו.
לצד כל היתרונות, לא מעט אנשים נמנעים מלקחת חלק בחוויה הזו, כי היא מרגישה מורכבת מדי. מה אורזים? איך מתארגנים? איך נבחר את היעד הכי מבודד ונעים? לפעמים ההתארגנות לקראת היציאה אפילו ללילה אחד מחוץ לבית, מרגישה כל כך מסובכת שכבר יותר קל לסגור לילה במלון. אז החלטתי להיענות למשימה, ולוודא שמי מכם שמעוניין לצאת להנות מהמרחבים ומהחוויה – יוכל לעשות זאת בקלות. עם הרשימה הנכונה, תוכלו להבטיח לעצמכם חוויה בלתי נשכחת בלי לחץ מיותר.
אז קבלו אותה – ההמלצפז – רשימת הציוד שלי לקמפינג בטבע.
בחירת לוקיישן:
לפני שתרוצו להתמקם במרחב הפתוח הקרוב לביתכם, הנה כמה דברים שכדאי שתקחו בחשבון.
- אתרי טבע וגנים לאומיים: בישראל, אתרי הטבע והגנים הלאומיים מוסדרים ומתוחזקים על ידי רשות הטבע והגנים או קק"ל. בחלקם לא ניתן לשהות בלילה בגלל סיבות שקשורות בתנאי השטח או בחיות הבר שנמצאות בסביבה. אם יש מקום ספציפי שאתם מעוניינים להתמקם בו, מומלץ להיכנס לאתר רשות הטבע והגנים או קק"ל ולבדוק האם ישנה אפשרות ללון בשטח.
- חניוני לילה מסודרים: אם אין לכם מקום ספציפי ואתם רוצים לקבל השראה, חפשו בכל אחד מהאתרים הרשמיים את רשימת "חניוני הלילה". מקומות אלו מוכרזים, מתוחזקים ומותרים ללינה, וברוב המקרים תמצאו בהם גם פסיליטיס מסוימים שיהפכו את הקמפינג ליותר פשוט, כמו חיבור חשמל, מים או חניון עפר משוטח.
- התעדכנות במזג האוויר: אם אתם בקטע של מרחבים פתוחים ושוממים, במיוחד באזור הנגב ומדבר יהודה, חובה חובה חובה (!) להתעדכן מראש בתחזית מזג האוויר. למזלנו כמטיילים, האקלים בישראל מאפשר לטייל רוב ימות השנה, אך יש ימים בודדים לאורך השנה שבהם קיימת סכנת שטפונות. אל תצאו לשטח, במיוחד לא לעומק המדבר בלי לבדוק מראש את התחזית.
- לוקיישנים למתחילים: אם אתם חדשים בתחום הקמפינג, התחילו בלוקיישנים מוכרים וקלים לגישה. בנוסף, מומלץ לוודא מראש שהאזור שאתם מתמקמים בו מתאים לפעילויות שמתאימות לכם, כמו יציאה לטיול בחיק הטבע, שחייה ושכשוך או צפייה בכוכבים בשמי הלילה.
ציוד שינה:
מה שעומד ביניכם לבין קמפינג מוצלח, היא איכות השינה שלכם. תופתעו, אין צורך להצטייד בציוד משוכלל, למעשה – Less is more. אבל ציוד מועט אין פירושו ציוד לא איכותי – הכל שאלה של מינון ודיוק בצרכים.
- אוהל מתאים: הקפידו לבחור אוהל שמתאים לכמות המשתתפים ומספק הגנה מגשם ורוח. גם אם נדמה לכם שאין צורך באוהל שנותן מענה לצרכים הללו, תאמינו לי שאין יותר מבאס מלהתעורר באמצע הלילה לרוח שמצליחה לפתוח את רוכסני האוהל, או מטיפות גשם שחודרות מבעד למחסה שלכם.
- מזרן שטח: יש סקאלה רחבה של מזרני שטח, התלויה בכמה אתם אוהבים להתפנק או לא. לי יש בבית מזרן מתנפח פשוט שמתקפל בקלות ומשאבה חשמלית, כדי לתקתק מיטה נוחה במינימום מאמץ. אבל יש האומרים, שאם כבר יצאתם לשטח, מספיק מזרון יוגה או שטחית קצף שיחצצו ביניכם לבין האדמה. נקודת המפתח – כמה שפחות מסורבל ומסובך.
- שק שינה: בחרו שק שינה שמתאים לעונות השנה ולטמפרטורה הצפויה. אם אתם עושים קמפינג בירדנית בימי הקיץ של יוני-אוגוסט, כנראה שאין צורך בשק שינה עבה במיוחד. אבל אם אתם יורדים אל המדבר או לאזור הערבה, קחו בחשבון ששעות הלילה במרחבים הפתוחים הללו, תמיד יביאו איתן צינה משמעותית שלא לומר קור כלבים. שק השינה שלכם הוא החממה שלכם, שכבת ההגנה הכמעט בלעדית שעומדת ביניכם לבין הטבע האדיר. אף מטייל עוד לא הצטער על שק שינה איכותי שחימם אותו בלילות המדבר הקרירים! גם כאן, החוכמה היא לבחור שק שאפשר לקפל בקלות, בלי להזדקק למדריך מפורט או עזרה מיוחדת. כלל האצבע – שק שמתקפל כמה שיותר קטן, הוא החבר הטוב ביותר שלכם.
- כרית קטנה: תוספת קטנה עם השפעה גדולה, שתשדרג משמעותית את הנוחות שלכם בלילה. אין צורך לארוז את כרית הנוצות המפוארת שקיבלתם לחג, כל כרית קטנה תעשה את העבודה ותשמור על שנת היופי שלכם.
בישול ומזון:
הדבר הכמעט מידי שבא לנו לעשות ברגע שאנחנו מקימים אוהל ומתמקמים בשטח, זה לאכול. לא ברור אם זה איזה צורך הישרדותי שמוביל אותנו לשם, אבל אין ספק שההתנתקות מהניידים ומהסחות הדעת, יחד עם שהייה בטבע ואולי פעילות גופנית מוגברת בעקבות טיולים בשטח, מביאה לתוצאה מידית – תיאבון משמעותי. אז איך ניערך לכך בלי לחטוף התקף חרדה?
- ערכת בישול שטח: אלא אם כן אתם בקטע של Take Away, תהיו חייבים להתארגן על ערכה לבישול בחוץ. היום בכל חבורה אפשר למצוא לפחות מישהו אחד עם כירת גז ניידת, ואם אין לכם אני ממליצה לרכוש – תמיד אפשר למצוא לזה שימוש. הצטיידו ב2-3 סירים קטנים, 2 מחבתות ופק"ל קפה ותה, ותוכלו להעמיד גם ארוחות גורמה באמצע היער או המדבר. אם אין ברשותכם כירת גז, אל תאמרו נואש. ברוב חיוני הלילה המוסדרים של רשות הטבע והגנים ניתן למצוא מטבח חיצוני עם כירת גז שבה תוכלו לבשל, רק אל תשכחו להביא איתכם אמצעי בישול.
- כלי אוכל רב-פעמיים: מכירים את המתוקתקים שיש להם מטבח שטח מוכן וארוז רק לשים באוטו ולצאת איתו אל הדרכים? תאמינו לי, שאתם רוצים להיות הבנאדם הזה. עוד אף אחד לא הצטער על סכין חדה נוספת, שתאפשר לכם לתת משימות פשוטות לחבר שמתמיד מתחמק מהכנת ארוחת הערב. קנו לכם כמה סטים במקסטוק ותרכיבו ערכת מטבח שטח קבועה שתשב אצלכם במחסן או באוטו. גם כאן, פחות זה יותר! ארזו רק את הדברים ההכרחיים: סט סכו"ם (2-4 יחידות מכל סוג), כוסות, 2-3 סכינים חדות, 1-2 קרשי חיתוך, וזהו! תוסיפו תיק תבלינים קטן עם הטעמים האהובים עליכם (אצלי זה פשוט הרבה אבקת מרק) ואתם יותר ממסודרים.
- אוכל קל ונוח להכנה: חרף הרצון העז לזלול וכמה שיותר – ארזו בצניעות. נסו לנצל את השהייה בטבע למה שהיא באמת נועדה – התבוננות פנימית, התנתקות, שהייה בחברת האהובים והיקרים לנו, ללא הסחות דעת. האוכל הרבה פעמים מפצה על הגמילה מהאינטרנט והמסכים, וההמלצה שלי היא לא להיכנע לכך! נסו לתכנן מראש את התפריט שלכם כך שיכלול מענה לשתי ארוחות גדולות מרכזיות, ערב ובוקר. בין לבין אפשר להסתפק בפירות וקצת חטיפים. הכיף הגדול הוא בלהיות יחד 🙂
- בקבוקי מים: בנושא הזה- אין קמצנות, ואין צניעות. 4 ליטר ליום לאדם זה המינימום הנדרש! אם אתם מסתמכים על מים גם לטובת הבישול – תכפילו את הכמות. אין יותר מבאס מחופשה שנעצרת באמצע כי מישהו התייבש. דאגו להתארגן מראש עם כמות מים שתשאיר אתכם שקטים ונינוחים, בלי שאף אחד ירגיש צורך להיכנס למשמעת מים.
ציוד כללי:
כנראה הסעיף הכי חשוב מבין כל המדריך. הסעיף הזה כולל את כל הפיצ'פקעס שאנחנו תמיד מתבאסים להיתקע בלעדיהם כשאנחנו באמצע שום מקום. אז גזרו ושמרו!
- ערכת עזרה ראשונה: בכל רכב אמורה להיות היום ערכת עזרה ראשונה בסיסית. אין צורך להפוך את הערכה הזו לבית חולים נייד, בסוף ישראל זו מדינה קטנה ואם חס וחלילה קורה משהו למישהו, אתם במרחק של מקסימום שעה מכל מרכז רפואי. אבל הבייסיק הרבה פעמים הוא זה שעומד ביניכם לבין חופשה שמתקפלת באמצע, כי מישהו נפצע או לא מרגיש טוב. משככי כאבים, פלסטרים, פדים לקיבוע ולחבישה, יוד, ולמעשה כל ערכת עזרה ראשונה קטנה ובסיסית שתרכשו במקסטוק או בסופר פארם הקרובים לביתכם, תיתן לכם את המענה הנדרש.
- פנס ראש: מי שלא שוהה הרבה פעמים בטבע הפתוח, לא מבין כמה זה חשוב. כשאתם מבשלים בשעות החושך והידיים עסוקות, כשקמתם באמצע הלילה ואתם לא מוצאים את הגרביים, או מכל סיבה שהיא – פנס ראש הוא החבר הכי טוב שלכם בקמפינג בטבע. ההמלצה שלי היא על פנס אחד לכל משתתף, ככה תימנעו מחיכוכים 🙂 תוסיפו לפנס הראש עוד תאורת חוץ נטענת מרכזית, ואתם פיקס.
- שקיות אשפה: כמו עם כמות המים לשתייה – אין דבר כזה יותר מידי שקיות אשפה. 2-3 גלילים קבועים בערכת הקמפינג שלכם יתנו לכם שקט נפשי. בשום פנים ואופן אל תשאירו את הזבל שלכם בשטח! "שכחתי את השקיות בבית" זה לא תירוץ שמתקבל. הטבע הוא של כולם וזו אחריות של כולנו לשמור עליו נעים ומזמין.
- ביגוד חם ושכבות נוספות: אל תגזימו עם אריזות של לוקים מתחלפים, זה לא נופש בבירה אירופאית. חולצת טי שירט, טיץ או מכנסיים קצרים, מכנסיים עבים לילה, חולצה תרמית ומעיל. שיטת הבצל תופסת כאן בענק. אבל לטובת המטיילים שאינם מנוסים נזכיר – בשביל לשמור על חום בלילה, מספיק להיכנס לשק השינה בביגוד ארוך מינימלי, אין צורך להיכנס אליו עם מעיל 🙂
- היגיינה: בואו נתחיל מהמובן מאליו – לקמפינג באים כדי להתלכלך! אלא אם כן נסעתם לגלמפינג מפואר, ואפילו אם אתם מבקרים בחניון מסודר עם מקלחות, אני ממליצה בחום להתמסר לחוויה. ולכן, אין צורך לארוז תיק רחצה מתוקתק. יספיקו לכם לגמרי: נייר טואלט, חבילת מגבונים, סבון ידיים או ג'ל, מברשת ומשחת שיניים, תרחיץ פנים וקרם לחות אם אתם בקטע. אם אתם סובלים מיובש – וזלין לשפתיים יתקבל בברכה. סה – טו! את המקלחת המפנקת תשאירו לחזרה הביתה, אין יותר כיף מלהרביץ מקלחת טובה אחרי לינה בשטח, ולראות את האבק נשטף מהגוף.
טיפים לסיום:
העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לכם – ארזו בצורה שתהיה לכם נוחה. ככל שתהיו יותר מסורבלים, עם יותר ציוד ואביזרים, כך ההתארגנות תהיה פחות נוחה, ואפילו מאיימת – מה שעלול לגרום לכם להימנע מלצאת לקמפינג מלכתחילה. זכרו שהמטרה היא להנות נטו ממה שהטבע מעניק לנו – וזה בחינם! האביזרים והאקססוריז, נגישים לנו תמיד כשנחזור הביתה. אל הטבע מגיעים כדי להנות מהפשטות, מהרוגע ולהתמסר לחוויה עד הסוף. שחררו את הצורך לארוז את כל הבית ופשוט תהנו!