בארצנו היבשה, יש אזור אחד בשנה שההגעה אליו בחורף היא בגדר חובה. אזור הצפון!
הגליל העליון והגולן, העשירים בצמחייה ירוקה ובנחלים זורמים, עשירים גם בואדיות ובנחלי אכזב, שהזמן הכי טוב לבקר בהם, הוא מיד אחרי סערה טובה. כשכולם מתאוששים מהגשם וצפונים בבתים מפני הקור, תהיו אתם המטיילים האמיצים (והחכמים) שמנצלים את ההזדמנות כדי להיכנס אל הרכב ולעלות צפונה. מה מחכה לכם כאן? מפלים זורמים בעצמה, נחלים סוערים, שפע של ירוק בעיניים – ומעט מאוד מטיילים.
אז לקראת עונת החורף הקרובה, אספתי לכם כמה המלצות שהם בגדר חובה לכל מטייל שמכבד את עצמו. נשאר רק לעקוב אחרי מזג האוויר, לסמן ביומן את השבת הראשונה אחרי הגשם וקדימה – לצפון!
📍 נחל עורבים, רמת הגולן
הנחל יבש רוב ימות השנה אך לאחר ימות גשם, זורם ערוצו של נחל עורבים ממישורי רמת הגולן אל העמק שלמרגלותיה. כאשר הופך הנחל למצוקי ותלול, המים צונחים בעוצמה בצמד מפלים, האחד בגובה של כ-30 מטר והשני בגובה של כ-10 מטר. למרגלות המפל הגבוה נוצרת בריכה יפייפה ומרשימה.
איך להגיע? בוויז – נחל עורבים.
📍 מפל אירוסים, רמת הגולן
בחלקו העליון של נחל הזוויתן, מתחתר מפל יפיפה בגובה כמה עשרות מטרים, שנופל אל תוך בריכה טבעית גדולה ומרהיבה. חלק זה בנחל בחלק זורם רק בימות החורף והאביב, ולכן המפל יבש בימי הקיץ והסתיו, אך הבריכה מלאה כל השנה. שימו לב: המפל והבריכה נמצאים בשטח אש, ולכן ניתן להגיע אליהם רק בסופי שבוע. בנוסף, בין החנייה לבריכה יש כ-2 קילומטר הליכה לכל כיוון, בדרך עפר חשופה לשמש – אז תביאו כובע ומספיק מים 🙂
איך להגיע? בוויז- צומת המפלים.

📍 מפל סער, צפון רמת הגולן
נחל סער זורם בצפון הגולן ונשפך אל נחל חרמון כ- 300 מטר מדרום לבניאס. מקור מי הנחל הוא בעין סער שליד מג’דל שמס. במקום מסלול מעגלי קצר וקליל, שיוצא מן החניה וכולל תצפית על המפל וחציית גשר מעל הנחל. חוזרים לחניה במעבר מיוחד להולכי רגל, על גבי הגשר שמעל הנחל. נחל סער הוא נחל אכזב, משמע – מומלץ בחום להגיע לכאן אחרי גשמים חזקים, כדי לצפות בזרימה המרשימה!
איך להגיע? בוויז – מפל סער. מגיעים למתחם חנייה מסודר, חוצים את הכביש ומגיעים לתחילת המסלול. תוכלו לקרוא עוד על המסלול כאן.

📍 נחל אל על, דרום רמת הגולן
נחל אל על הוא נחל איתן, מפורסם בעיקר בזכות שני המפלים שבו – השחור והלבן. המפל השחור, זורם בין סלעי הבזלת הכהים והדרמטיים. השני, זורם במקום שבו הצליחו המים לחדור ולחשוף את אבן הגיר, ולכן צבעו לבן. מתחת לכל מפל נוצרו בריכות טבעיות קסומות למדי. המסלול מתחיל במושב אליעד ומסתיים בחניון המפלים שליד מושב אבנ”י אית”ן (ואפשר גם הפוך). שביל ההליכה מקביל לתוואי הנחל הזורם כל השנה.
איך להגיע? בוויז- ״נחל אל על״. חונים ומתחילים ללכת על פי השילוט לכיוון – ״המפל השחור״, שם מתחיל המסלול.

📍 נחל עיון, מטולה
בנקודה הכי צפונית בארץ, ממש ליד מטולה, תמצאו את שמורת עיון או בשמה השני – מפל התנור. זוהי לא רק שמורת הטבע הכי צפונית, אלא גם נחשבת לאחת היפות ביותר בגליל העליון ובארץ בכלל. מקור השם "מפל התנור" מגיע מצורתו המיוחדת המזכירה מעין תנור אבן עתיק. מסלול הטיול הוא כ-2 קילומטר הלוך חזור, קליל ומתאים לכל המשפחה. לאורך המסלול תמצאו 4 מפלים יפייפים ומלאים בזרימה: מפל עיון, מפל טחנת הקמח, מפל האשד והשיא – מפל התנור.
איך להגיע? בוויז- כניסה צפונית- ״חניון שמורת עיון״ או ״אנדרטת חללי הספארי״. כניסה דרומית- ״שמורת טבע נחל עיון״ או ״מפל התנור״.
אז, אם אתם מחפשים חורף של נופים בלתי נשכחים, זרימה שוצפת ושקט אמיתי – אל תחכו. הצפון מחכה לכם! ואתם? רק צריכים להחליט לאן נוסעים קודם 🙂